Wat zijn zwerfkatten?
Zwerfkatten zijn verwilderde katten die buiten leven en geen menselijke thuis hebben. Vaak zijn het katten die ‘in het wild’ werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren. Maar het kunnen ook verwilderde katten zijn die verloren zijn gelopen, of zelfs aan hun lot overgelaten zijn. Deze katten zijn wel sociaal en kunnen zich weer aanpassen aan een leventje als huiskat.
Wist je dat?
- een kat wel 2 tot 3 nestjes per jaar kan krijgen?
- een nestje bestaat uit gemiddeld 4 kittens?
- een kat van 6 maand oud soms ook al kittens kan krijgen?
Een zwerfkat kan op 5 jaar tijd leiden tot een kolonie van een 50-tal katten. Het is dus belangrijk om zwerfkatten tijdig te melden.
Waarom worden alle zwerfkatten niet weggevangen en herplaatst?
Wanneer we merken dat een zwerfkat redelijk tam is, gunnen we de kat wat tijd om te kijken of het toch geen tamme huiskat is die we kunnen herplaatsen. Zwerfkatten die nooit geleerd hebben om te leven met mensen, wennen niet of moeilijk aan een leven met mensen.
Wanneer katten weggevangen worden, ontstaat er een leeg gebied. Het is onmogelijk om dat gebied kattenvrij te houden. Katten uit omliggende gebieden zullen snel migreren naar het vrijgekomen gebied.



Een beleid dat erop rust om alle katten steeds weg te vangen, werkt niet omdat je ongeveer elke 3 jaar opnieuw een grote groep katten gaat hebben. Om die reden worden steriele katten opnieuw uitgezet. Zij zullen er voor zorgen dat het aantal katten niet verder stijgt en met de jaren zelfs langzaam zal afnemen.
Wat werkt wel?
Bij de Dierenbescherming Mechelen vangen we de zwerfkatten, we steriliseren en castreren de katten en we zetten ze terug uit. Deze katten zullen hun gebied verdedigen tegen indringers.
Katten die steriel zijn gemaakt, veroorzaken ook minder of geen overlast meer. Sproeien, nachtelijk janken en vechten is vooral gerelateerd met de voorplanting. Bij steriele katten valt dat gedrag grotendeels weg.
Wat gebeurt er met kittens?
Jonge kittens van zwerfkatten worden in opvanggezinnen geplaatst. Zij zullen de kittens socialiseren zodat ze kunnen uitgroeien tot sociale huiskatten. Helaas loopt de periode waarin de kittens nog heel makkelijk kunnen wennen aan mensen maar tot ze 7 weken oud zijn. Daarna wordt het steeds moeilijker. Het is dus erg belangrijk om kittens zo snel mogelijk te melden.
Het verhaal van rosse.....
Rosse werd opgemerkt door enkele attente dierenvrienden. Hij was duidelijk ziek en mankte ook. Bij de Dierenbescherming Mechelen werd hij onderzocht en bleek last te hebben van niesziekte en een wonde aan zijn poot.
Hij werd gecastreerd, kreeg medicatie en zijn poot werd onder verdoving bekeken en verzorgd. Om infectie tegen te gaan, moest er een oplossing voor de kattenbak gevonden worden. Er werd een laken in repen gescheurd. Rosse zijn poot werd regelmatig nagekeken en wanneer zowel zijn poot genezen was als de niesziekte, werd Rosse opnieuw vrij gelaten. Hij geniet nu weer van zijn vrijheid, onder toezicht van enkele dierenvrienden.

Wat moet je doen als je een zwerfkat ziet?
Woon je in Mechelen of Willebroek, contacteer dan rechtstreeks de Dierenbescherming Mechelen vzw.
Woon je in Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Heist-op-den-Berg of Haacht: meld de zwerfkat aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij sturen deze melding aan ons door.
Gemeentelijk meldpunt:
Woon je in een andere gemeente: dan neem je best contact op met de milieudienst van je gemeentebestuur.