Wat zijn zwerfkatten?

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die al geruime tijd buiten leven en geen menselijk contact gewoon zijn. Het kan gaan om katten die aan hun lot werden overgelaten en na verloop van tijd verwilderd zijn, maar het kan ook gaan om nakomelingen van zwerfkatten die ‘in het wild’ werden geboren, en nooit met mensen hebben leren omgaan. Zij zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

Een poes kan 2 à 3 nesten per jaar krijgen, en elk nest telt gemiddeld 4 tot 6 kittens, die zich op hun beurt zeer snel kunnen voortplanten. De asielen worden dan ook overstelpt met kleine katjes. Een onhoudbare situatie!

Wanneer je geconfronteerd wordt met zwerfkatten in

  • Mechelen en Willebroek (inclusief deelgemeenten): contacteer je rechtstreeks Dierenbescherming Mechelen vzw
  • Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Heist-op-den-Bergen Haacht (inclusief deelgemeenten): meld je dit aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij werken met ons samen
  • Berlaar, Duffel, Keerbergen en Putte (inclusief deelgemeenten): meld je dit aan de milieudienst van je gemeentebestuur

Wat doet Dierenbescherming Mechelen vzw ?

Op het grondgebied van de stad Mechelen en de gemeente Willebroek (inclusief de deelgemeenten) vangen wij de zwerfkatten die zich op het openbaar domein bevinden door middel van speciale en diervriendelijke vangkooien. Op private eigendommen wordt alleen opgetreden na toelating van de eigenaar.

Inwoners van Mechelen en Willebroek kunnen bij ons gratis vangkooien ontlenen, mits het betalen van een waarborg van 50 euro.

Wij nemen – eventueel in samenwerking met de lokale politie of stadsdiensten – op de vangplaatsen vooraf contact met de personen die voedsel verstrekken aan de zwerfkatten en met de omwonenden om hen op de hoogte te brengen van de actie. Bij het vangen van zwerfkatten nemen wij alle mogelijke maatregelen om het vangen van huiskatten te vermijden. Indien er toch een huiskat gevangen wordt, zal dit dier onmiddellijk terug vrijgelaten worden.

De gevangen zwerfkatten worden door ons geregistreerd en zo snel mogelijk toevertrouwd aan onze contractdierenarts die hen steriliseert of castreert en verzorgt waar nodig. De behandelde zwerfkatten worden na herstel ten spoedigste terug vrijgelaten op de vangplaats, tenzij dit om objectieve redenen niet mogelijk is.