Een hond of kat gevonden?

Wanneer je een hond of kat in ons werkingsgebied vindt, contacteer ons of de lokale politie. Het binnenbrengen van gevonden dieren is gratis.

Alle gevonden honden en katten worden gecontroleerd op een chip en de ongeruste dierenvriend wordt verwittigd. Dieren zonder chip worden op onze facebookpagina geplaatst zodat ze herkend kunnen worden. Ze worden wel eerst wettelijk in orde gebracht door ons opvangcentrum. De kosten daarvan vallen ten laste van de eigenaar. 

Om de kansen op een gelukkige hereniging tussen dier en dierenvriend te verhogen, breng je best het opvangcentrum op de hoogte dat samenwerkt met de gemeente waar het dier gevonden is.  Een geliefd dier dat verdwenen is, veroorzaakt immers veel verdriet en de eerste plaats waar mensen hun lieverd gaan zoeken, is het officiële opvangcentrum. 

Wist je dat?

Wist je dat we in 2020 de kat Baloo in ons werkingsgebied hebben gevonden die al een paar dagen vermist was in….Beringen?

Dankzij de chip, kon de kat vlug herenigd worden met haar gezin.

Hoe weet je welke kat je best binnenbrengt en welke niet?

De meeste katten lopen vrij rond en niet elke huiskat heeft ook een halsbandje. Daarbij komt ook nog dat katten slimme dieren zijn, zeker als het op eten aankomt. Wanneer breng je best een kat binnen:

  • Als de kat gewond of ziek is
  • Als de kat ineens opduikt en het grootste deel van de dag in de buurt blijft
  • Als navraag bij de buren niets oplevert (een kat kan soms wel een paar straten ver gaan). Je kan eventueel ook een papieren halsbandje maken met je telefoonnummer waarin je  een vraagt of de eigenaar contact met je opneemt omdat de kat vaak langskomt.  
  • Kittens breng je best altijd binnen als ze geen halsbandje aanhebben 

En vergeet niet, ook een kat met een halsbandje kan verloren lopen. Als een kat met halsbandje er niet goed uitziet, vraag dan eerst na bij de buren en controleer het halsbandje op de aanwezigheid van een telefoonnummer voor je ze binnenbrengt. 

Je eigen hond of kat is verloren ...

Alle gevonden dieren die worden binnen gebracht  worden gecontroleerd op een chip. Zorg dus dat je dieren gechipt zijn en dat de registratie correct gebeurd is. Laat je dierenarts bij een volgend bezoek de chip en de registratie nakijken.

Is je dier niet gechipt, hou dan zeker onze facebookpagina in het oog en stuur een email naar  info@dierenbeschermingmechelen.be met vermelding van plaats en tijdstip van vermissing, je contactgegevens,  een foto van het dier en informatie wat het dier uniek maakt (specifiek vlekje, ….)

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen om je kat terug te vinden:

  • De meeste katten worden per ongeluk opgesloten. Vraag zeker in de buurt na of mensen eens kijken in hun garage, tuinhuis,… 
  • Deel flyers uit met een foto en informatie wat je kat uniek maakt. Heeft de kat een specifiek vlekje ergens? Vraag  lokale winkels en dierenartsen om deze flyer op te hangen.
  • Gebruik facebook: je eigen pagina, maar ook lokale pagina’s.
  • Ga vooral zoeken ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg, wanneer het buiten stil is. 
  • Zorg dat ze toch buiten een veilig plaatsje heeft als ze opduikt. Zet een doos met dekentje op een droog plekje. Zet water en eten buiten.
  • Maak gebruik van het geurvermogen van de kat: zet de kattenbak buiten, hang gedragen (sport)kleren buiten,…
  • Zie je je kat, maar kan je de kat niet vangen, dan kan je bij ons een vangkooi uitlenen (enkel voor inwoners van de contractgemeenten)
  • Geef niet op!

 

Een gewonde vogel of ander wild dier gevonden?

Vind je een gewonde vogel, egel,… dan neem je best contact op met het vogelopvangcentrum.

Vind je een jonge vogel die niet kan vliegen, neem contact met hun op voordat je ze naar het opvangcentrum doet. Veel jonge vogels hebben een periode dat ze op de grond leven nog voor ze goed kunne vliegen. De ouders blijven in de buurt en blijven de jonge vogels voeren. 

 

VOC Malderen vzw 

Boeksheide 51 
1840 Malderen
Tel: 052 33 64 10

voc.malderen@gmail.com

VOC NETELAND vzw

Langstraat 29/1
2270 Herenthout 
Tel: 014 51 40 41

info@vocneteland.be

Een ander dier gevonden?

Vind je een ander tam dier (konijn, parkiet,…), dan neem je best contact op met de milieu dienst van je gemeente.