Opvanggezin voor honden

Gezien de instroom énorm blijft stijgen zoeken we andere manieren om de druk wat op te vangen. Extra opvanggezinnen zoeken is daar een onderdeel van.

Waarom opvanggezin worden?

De meeste van onze honden verblijven in het opvangcentrum tot ze geadopteerd worden. Sommige honden kunnen helaas niet zo goed met deze kennelomgeving om, waardoor we voor hen opzoek gaan naar een tijdelijke thuis.

Opvanggezin zijn is een erg belangrijk onderdeel van het hele vrijwilligerspakket. Een hond tijdelijk opvangen maakt een wereld van verschil, zowel voor de hond als voor onze opvang. De honden kunnen bij jou bekomen en openbloeien tot de prachtige karaktertjes die ze zijn!

Al de informatie die je verzamelt over je opvanghond tijdens zijn/haar verblijf bij jouw thuis is van onschatbare waarde voor het vinden van de perfect thuis. Het zorgt ervoor dat ze vaak sneller geadopteerd worden en dat wij de beste match voor hen vinden! Dankzij jouw informatie zal zowel de hond als de nieuwe baasjes zich sneller aan elkaar kunnen aanpassen en verloopt de overgang zo gemakkelijk mogelijk.

Het is een erg dankbare ‘job’ om een hond tijdelijk een thuis te geven. Je helpt een hond door een moeilijke tijd en je ziet deze (opnieuw) genieten van het leven. Zodra je een hond hebt uitgezwaaid naar zijn nieuwe thuis kan je een pauze nemen of onmiddellijk terug een andere hond opvangen.

Welke honden hebben opvang nodig?

Sommige honden doen het niet goed in een kennelomgeving en willen we graag zo snel mogelijk in een huiselijke omgeving laten opvangen. Honden die opvang nodig hebben zijn er in alle soorten, rassen en leeftijden.

Dit kan gaan om:

  • Puppy’s
  • Senioren (zie ook ons ‘Old but Gold’ programma)
  • Angstige honden
  • Honden met medische problemen
  • Honden die nooit in een huis hebben gewoond of waar we weinig/geen achtergrond informatie van hebben.

Maar ook gewoon omdat we niet genoeg plek hebben in ons opvangcentrum. Door een dier bij je thuis op te vangen, maak je plaats voor een ander dier welke we anders niet hadden kunnen opvangen. Dierenbescherming Mechelen staat ervoor gekend niet te discrimineren ten opzichte van rassen en/of gedragsproblemen. Dagelijks krijgen we de vraag van eigenaars, politie, dierenartsen en zelfs van andere asielen of we een hond kunnen overnemen. Jammer genoeg moeten we vaak weigeren omdat we gewoon geen plek hebben, dat voelt niet goed en dit kan soms echt een leven of dood beslissing zijn. 

We vragen kandidaat-opvanggezinnen een vragenlijst in te vullen. Op die manier kunnen we een beoordeling maken en kijken we welke hond(en) u wil/kan opvangen. 

U kan de vragenlijst HIER (klik op ‘HIER) invullen. Wanneer deze volledig ingevuld en doorgestuurd is ontvangt u een kopie in uw mailbox.

Kijk hieronder voor een antwoord op de meest gestelde vragen.

Vooral tijd & liefde! Wij voorzien alles wat je nodig hebt qua voeding en spulletjes en ook de medische

kosten worden door ons vergoed. De dieren worden enkel door onze eigen (aangestelde)
dierenartsen nagekeken en/of behandeld.

 

Het enige dat we niet kunnen vergoeden zijn vervoerskosten alsook eventuele schade in/aan huis. Schade aan derden of diens zaken worden via uw familiale verzekering vergoed.

We kijken steeds naar de noden van de hond bij het zoeken naar een geschikt opvanggezin. We zijn op zoek naar gezinnen die verschillende soorten honden kunnen opvangen. We bespreken steeds samen met het opvanggezin welke hond ze willen/kunnen opvangen. Uiteraard hoef je geen hond op te vangen waar je zelf geen goed gevoel bij hebt (bv ras, leeftijd,…).

De duur van de opvang is helaas nooit te voorspellen en hangt volledig af van de hond zelf. Sommige honden blijven maar voor enkele weekjes, terwijl andere enkele maanden opvang nodig hebben. Een hond blijft normaal in zijn opvanggezin tot deze geadopteerd wordt.

 

In sommige gevallen kan dit wel anders zijn, bijvoorbeeld als we plaats tekort hebben kunnen we toestemming geven voor een kortere opvangperiode bv tijdens de zomervakantie. Dit wordt dan steeds vooraf besproken. Het kan ook zijn dat wij een opvangperiode zelf afbreken als we merken dat de hond te lang in een opvanggezin zit en/of deze het daar niet zo goed meer doet. Dit alles is steeds in overleg met het opvanggezin, we proberen de honden natuurlijk zo weinig mogelijk te laten verhuizen, want hun welzijn komt steeds op de eerste plaats!

Dit hangt ervan af wat jou werkuren zijn en je flexibiliteit. Echter is dit vaak niet haalbaar, gezien deze honden veel tijd nodig hebben om te bekomen en door hun verleden verlatingsangst kunnen hebben. Je zal voldoende tijd moeten voorzien om dagelijks met je opvanghond bezig te zijn om hun vertrouwen te winnen, hen op te voeden en het alleen blijven stap voor stap aan te leren.

We voorzien een basistrainingsplan voor al onze honden en je kan steeds bij ons terecht voor hulp bij training of gedragsproblemen van jouw opvanghond. Hou ermee rekening dat sommige problemen zoals verlatingsangst soms weken kan duren, afhankelijk van de hond.

 

Opvanghonden moeten ook vaak op weekdagen naar het opvangcentrum komen voor een dierenartsbezoek (meestal tussen 11-13u) of kennismakingen met adoptanten.

Dit hangt af van hond tot hond en natuurlijk ook van uw kinderen (leeftijd, ervaring met honden,…). We nemen echter geen risico en zullen dit steeds geval per geval bekijken. Voor veel van onze honden is het niet mogelijk om geplaatst te worden bij kinderen onder de 6 jaar.

Ook dit hangt van geval tot geval af. In sommige gevallen is het geen probleem dat je eigen dieren hebt. Deze moeten natuurlijk wel sociaal zijn tov andere honden in huis en volledig in orde zijn met hun vaccins. Onze honden komen vaak bij ons terecht met een rugzakje en het is soms moeilijk in te schatten hoe ze reageren tov andere dieren. Vooral katten is vaak een probleem. Indien u katten heeft moet u deze gescheiden kunnen houden van de opvanghond indien dit niet klikt. 

Absoluut! Uiteraard houden we steeds rekening met je ervaring en situatie als we een opvanghond bij jou plaatsen. Je kan steeds bij ons terecht voor vragen over uw hond, diens training of medische opvolging.

We vragen om met jouw opvanghond naar ons te komen voor dierenartsbezoeken of kennismakingen met potentiële adoptanten! Hoe vaak dit is hangt van de hond zijn medische toestand af, sommige moeten wekelijks op controle komen, andere minder frequent. Dit zal steeds vooraf afgesproken worden. Ook hangt dit natuurlijk af van het aantal adoptie-aanvragen we voor hen krijgen en hoe vlot deze kennismakingen lopen. De meeste kennismakingen verlopen steeds in het opvangcentrum, maar het kan ook zijn dat een kennismaking bij het opvanggezin thuis doorgaat.

 

 

We vragen om zelf vervoer te regelen (geen openbaar vervoer!). Indien je regio Mechelen woont kunnen we eventueel via onze dierenambulance/-taxi vervoer regelen.

We zullen steeds rekening houden met de door jouw aangegeven (vakantie) periodes. Bij een aankomende vakantie zullen we eerder wachten tot je terug bent om een hond in opvang te plaatsen. Indien de hond reeds bij jou in opvang is, zullen we ons best doen om een goede oplossing te vinden! Opvanghonden kunnen NIET meegenomen worden naar het buitenland. Korte trips binnen België is in overleg vaak wel mogelijk.

 

Dat kunnen we niet beloven en hangt van de situatie af. Soms worden er gegevens uitgewisseld, maar het kan het ook zijn dat dit niet mogelijk/gewenst is. Als de nieuwe baasjes ons een update sturen zullen we jou dit zeker laten weten! 

Natuurlijk zijn we op zoek naar opvanggezinnen die hun tijd en ervaring investeren om op lange termijn meerdere dieren te kunnen opvangen. Uiteraard weten we dat een ‘foster fail’ altijd kan gebeuren en dan kan het opvanggezin de opvanger adopteren volgens de normale adoptie procedure. Het opvanggezin dient dit wel te melden VOOR dat er een adoptant is gevonden!