Sterilisatie Subsidie Willebroek

Hoe werkt de sterilisatiecampagne? ​

Je gaat met je Vrijetijdspas en identiteitskaart naar het onthaal van het gemeentehuis of Dierenbescherming Mechelen. Daar krijg je een formulier en een lijst van dierenartsen die samenwerken met dit project

Gezinnen met een Vrijetijdspas die gedomicilieerd zijn in Willebroek en deelgemeenten.

De actie start op 1 November 2021 en zal het hele jaar door lopen (tenzij het volledige budget vroeger opgebruikt is).

Sterilisatie: 25€ 
Castratie: 10€ 

Wat zijn de voordelen van castreren?

  • De kater gaat minder op ‘jacht’ en blijft over het algemeen dichter bij huis. Je hebt dus minder kans dat de kat gaat rondzwerven en lange tijd van huis blijft;
  • Gecastreerde katers gaan minder sproeien/plassen in huis;
  • De urinegeur van gecastreerde katers ruikt minder sterk;
  • De kat gaat minder snel vechten met andere katten uit de buurt, zo wordt de kans op letsels en besmettelijke ziektes een pak minder.

Wat zijn de voordelen van steriliseren?

Wat zijn de voordelen van chippen?

  • De kans op tumoren van de melkklieren is sterk verkleind;
  • Geen kans meer op tumoren eierstokken;
  • Minder kans op baarmoederontsteking;
  • Geen ongewenste zwangerschappen meer.

Wanneer een kat verloren loopt of omwille van een bezorgdheid in het asiel wordt binnengebracht, kan via de registratie de eigenaar direct gecontacteerd worden. Op die manier hebben we al katten hun thuis kunnen laten terugvinden die al maanden en zelfs jaren aan het rondzwerven waren.

Alle katten moeten gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt en geregistreerd zijn voor ze van eigenaar veranderen (ook als je de kittens gratis weggeeft!)
Katten geboren NA 31 maart april 2018: elke kat moet voor de leeftijd van 5 maand gesteriliseerd/gecastreerd en gechipt en geregistreerd zijn.
Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten ook geneutraliseerd en geregistreerd worden ten laatste op 1 januari 2020

Ja, per jaar kunnen maximaal 2 katten per gezin geholpen worden aan dit gereduceerd tarief.

Dat kan al veilig vanaf de leeftijd van 8-9 weken. Omdat de geslachtsorganen nog niet volledig ontwikkeld zijn, is de sterilisatie/castratie van kittens ook minder ingrijpend (minder doorbloeding, dus minder bloedverlies). Kittens herstellen dan ook vlugger van een sterilisatie dan een volwassen kattin.

Deze is gratis bij verhoogde tegemoetkoming. Je ontvangt jouw persoonlijke vrijetijdspas bij je thuis. Indien dit niet zo is, kan je steeds terecht bij de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en dit op eenvoudig vertoon van jouw mutualiteitsbriefje.

Welke dierenartsen werken mee

Dierenarts

Dierenartsenpraktijk Borghys-Thys

Dierenartsenpraktijk De Bron

Adres

Heindonksesteenweg 190

Guido Gezellestraat 29

Telefoon

03/886 57 29

03/290 05 48